Biobrandstof

U heeft de term vast wel eens horen vallen, biobrandstof. Veel mensen weten echter niet of niet goed wat biobrandstof precies is. Velen zullen zeggen dat biobrandstof een brandstof is die gemaakt is van planten. Hoewel deze uitleg correct is, is het beter om te zeggen dat biobrandstof gemaakt is van biomassa.

Biomassa

Biomassa kan van alles zijn, zolang het maar een organische oorsprong heeft. Biobrandstof kan dus gemaakt zijn van zowel plantaardige bronnen als van dierlijke bronnen. Dierlijke vetten bijvoorbeeld kunnen als een brandstof gebruikt worden. Biobrandstof kan overigens vele doeleinden hebben, waaronder de energievoorziening van een auto, verwarming en andere zaken. Biobrandstof kan zelfs gebruikt worden om elektriciteit mee op te wekken.

Term biobrandstof

De term biobrandstof is dus breed in die zin dat het een verzamelnaam is van alle brandstoffen welke op een duurzame wijze gemaakt zijn van organische materialen. Houtvergassers kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om auto's op hout te laten rijden, waardoor zelfs hout als een biobrandstof aangemerkt kan worden.

Over het algemeen is het echter zo dat als we het over biobrandstof hebben dat we het over biodiesel hebben die van koolzaad is gemaakt, of van een andere plantaardige bron komt, zoals afgewerkt plantaardig frituurvet en plantaardige olie.

biobrandstofBiobrandstof is zeker een brandstof die de toekomst heeft, en zeker de potentie heeft om de duurzame vervanger te worden voor de huidige fossiele brandstoffen. Helaas is het echter zo dat door de productie van de grondstoffen voor biobrandstoffen er minder ruimte is voor de productie van voedsel.

De productie van grondstoffen voor biobrandstof is namelijk economisch interessanter omdat voor die oogst een hogere prijs geboden wordt dan voor voedsel. Hiermee is echter een nieuw probleem ontstaan welke nog opgelost dient te worden; hoe produceren we zoveel mogelijk grondstoffen voor biobrandstof zonder dat de voedselproductie hier onder te lijden heeft en voedsel onevenredig duurder gaat worden.

Huidig gebruik van biobrandstof

Biobrandstof heeft dus ondanks zijn potentie om de meest belangrijke en duurzame vorm van energie te worden nog een lange weg te gaan, maar de ontwikkelingen op dit gebied zijn zeker interessant te noemen. Bovendien is het inmiddels bewezen dat biobrandstoffen uitstekend te gebruiken zijn in normale auto's zoals ze vandaag de dag zijn.

Om deze reden is het zelfs zo dat een percentage van de diesel die men bij een pomp kan tanken reeds van overheidswege verplicht is aangemengd met een percentage biobrandstof. Het is nog weinig, maximaal 4 procent of een gelijkwaardige hoeveelheid, maar het begin is er!

Zelf biobrandstof maken

Bovendien is het ook mogelijk om zelf biodiesel te maken! Als u hier wat tijd insteek om alles uit te zoeken, kan u in de toekomst dus uw eigen biodiesel maken

Meer over Biobrandstof

Biodiesel
Zelf biodiesel maken
Biodiesel maken


Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen