Biodiesel

Biodiesel is een duurzame brandstof welke gewonnen wordt uit plantaardige elementen. Momenteel is het zo dat een percentage van de diesel die u aan de pomp koopt overheidswege reeds bestaat uit biodiesel.

Biodiesel wordt over het algemeen gemaakt van koolzaadolie, hoewel het gebruik van purgeernootzaden steeds meer in opkomst is. Maar biodiesel kan van meerdere producten gemaakt worden. Er zijn zelfs mensen die van afgewerkte frituurvetten en olie zelf hun biodiesel maken waarmee ze probleemloos auto kunnen rijden. Als u biodiesel wil maken, is het belangrijk dat u de werkwijze goed volgt.

Biodiesel is bedoeld als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen, met name om auto's mee aan te drijven, voor landbouw voertuigen of voor verwarming systemen. Biodiesel heeft dezelfde eigenschappen als normale diesel en kan dan ook uitstekend gebruikt worden voor deze doeleinden.

De vraag is echter waarom we niet veel meer biodiesel gebruiken om zo van het vervelende olietekort af te komen. De reden hiervan is simpelweg beschikbaarheid. Om biodiesel te maken moeten er gewassen geplant worden die specifiek voor dit doel geoogst worden. Dit heeft tot gevolg dat de ruimte voor het planten van voedsel in het gedrang komt.

Als er massaal meer biobrandstof geproduceerd zou worden, is het helaas zo dat voedsel onevenredig duurder zou worden omdat de gewassen voor biobrandstof nu eenmaal meer opleveren dan gewassen welke voor voedsel gebruikt worden.

Dit zou zelfs eventueel kunnen leiden tot een voedseltekort op wereldniveau, met schrikbarende prijsstijgingen tot gevolg. Om deze redenen wordt de productie van biodiesel momenteel nog tegengehouden, omdat anders het hek van de dam zou zijn. Er zijn zelfs organisaties die beweren dat voedsel in de tank gooien minder gunstig is dan fossiele brandstoffen gebruiken.

Dat biodiesel echter de toekomst heeft is duidelijk; fossiele brandstoffen zijn niet duurzaam en bovendien ook nog eens eindig. De olievoorraden zullen op een gegeven moment op zijn, waardoor er alleen maar biobrandstoffen overblijven om elektriciteit en voertuigen mee aan te drijven.

Verwant met Biodiesel:

Zelf biodiesel maken
Biodiesel maken

Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen