Biodiesel maken

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar bijna niemand weet hoe het moet; biodiesel maken. Het grote voordeel van zelf biodiesel maken is dat het veel goedkoper is dan diesel aan de tank pompen. Het kost slechts wat moeite, maar het is zeker goed te doen. En als u er wat ruimte aan wil spenderen, is het zelfs mogelijk om grotere hoeveelheden biodiesel te produceren. Het principe is exact hetzelfde, de hoeveelheden echter wat groter. Als u deze biobrandstof zelf wil maken, is het belangrijk dat u de werkwijze goed volgt. 

Ingrediënten biodiesel

Het eerste wat we nodig hebben zijn een aantal ingrediënten. Natuurlijk hebben we een olie nodig, zoals de goedkoopste slaolie die u kan vinden. Zonnebloemolie mag ook. Daarnaast heeft u methanol nodig of gedenatureerde alcohol van de drogist, maar spiritus werkt ook.

Een gootsteenontstopper (korrels) welke gemaakt is van natronloog, een aantal flesjes met een schroefdop, een thermometer, een warmhoudplaatje, een goede maatbeker waarop mililiters afgemeten kunnen worden, een spatel van metaal of een roerstaafje, een glazen of kunststof vat, water en wat keukenzout. Niet te vergeten natuurlijk ook een veiligheidsbril! Niet dat het gevaarlijk is, maar we gaan een chemische reactie veroorzaken, dus voorkomen is beter dan genezen.

Verwarm als eerste een liter plantaardige olie voor tot 60 graden celsius, en terwijl dit warm wordt, weegt u netjes 4 gram natronloog af (de gootsteen ontstopper). U mengt hier 170ml methanol, alcohol of spiritus door en schud de natronloog goed door de methanol of alcohol totdat het helemaal is opgelost. Vervolgens giet u het mengsel bij de olie van 60 graden celsius en schudt u dit mengsel krachtig door. Na enige tijd rust zal u zien dat het mengsel zich van elkaar begint te scheiden. De bovenste laag is de biodiesel waar u het allemaal voor deed!

Nadat de scheiding voltooid is kan u rustig de biodiesel afgieten of afzuigen van de onderste laag. De andere massa die overblijft is glycerol, water, natronloog en natuurlijk wat olie. De biodiesel die u nu heeft geproduceerd is echter nog niet gereed! Er zitten nog veel vervuilingen in waarmee u absoluut niet mag gaan rijden. Het is niet goed voor uw motor en bovendien is het nog illegaal ook!

Er zitten namelijk nog resten natronloog, zout en water in. Dit is echter eenvoudig te verwijderen door de diesel te wassen. Water is hier uitermate geschikt voor en kan rustig op de diesel gedruppeld worden. Het water is zwaarder dan diesel dus dit zakt meteen naar beneden waardoor het de onzuiverheden met zich mee neemt. Na deze zuivering is de biodiesel geschikt om als brandstof te gebruiken. Je kan hiermee de kachel aandrijven, maar ook in de tank gieten om er mee te rijden. Voordat je er mee gaat rijden moet je wel even de PH waarde controleren. Deze moet zo tussen de 6.2 en 7.5 liggen.

Verwant met Biodiesel maken:

Biodiesel
Zelf biodiesel maken

Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen