Energieleveranciers

Er zijn tegenwoordig verschillende energieleveranciers actief en u kan uw energie zoals elektriciteit bij verschillende energieleveranciers inkopen. Toch heeft u maar een energiekabel uw huis binnenlopen en als u naar een andere energieleverancier overstapt verandert er niks aan uw stopcontacten in huis.

Sterker nog, het lijkt wel alsof er helemaal niks verandert, ook niet bij groene energie. Het is niet zo dat u ineens een andere kleur elektriciteit krijgt of dat er ineens een energiebedrijf bij u langs komt om uw huis op andere energieleidingen aan te sluiten. Er verandert letterlijk helemaal niks, dus hoe werkt dat allemaal nou eigenlijk?

De veranderingen zijn eigenlijk hoofdzakelijk administratief. De elektriciteit wordt nog steeds opgewekt door hetzelfde energiebedrijf als altijd. U betaalt de rekening echter aan een ander bedrijf. Dit andere bedrijf, noem het bedrijf X, koopt de energie voor u in bij energieleverancier Y.

Doordat bedrijf X dit niet alleen voor u doet maar voor duizenden andere mensen, krijgt bedrijf X korting op de energie van energieleverancier Y. De korting die u dus niet kreeg toen u zelf nog bij energieleverancier Y inkocht. De levering is nog steeds precies hetzelfde, alleen loopt de administratie anders.

Hetzelfde werkt het met de groene energie. Als u groene energie inkoopt, betekent dit (helaas) niet dat u ook alleen maar groene energie krijgt. Sterker nog, de meeste energie is nog steeds vervuilende energie. Wordt u dan bedonderd? Nee, het zit alleen iets anders dan u dacht.

U betaalt voor de groene energie. Dat betekent dat de betaling voor uw verbruik volledig wordt benut voor het opwekken van die hoeveelheid energie met behulp van duurzame middelen zoals zonnepanelen en windmolens, en niet voor de opwekking van energie met vervuilende middelen zoals dat normaal wel was.

Om de aanlevering echter simpel te houden wordt de groene energie echter via het normale net aangeleverd. Iedereen krijgt dus in feite een stukje groene energie. De elektriciteit welke op een duurzame manier wordt opgewekt weerspiegelt het percentage mensen die voor groene energie hebben gekozen.

Als iedereen hiervoor zou kiezen, dan zou de vervuilende centrale naar alle waarschijnlijkheid gewoon uitgezet worden. Omdat dat niet het geval is, wordt de energie gemengd aangeleverd.

Uw investering in groene energie is dus zeker nog de moeite waard, immers zonder mensen die voor groene energie kiezen zou er helemaal geen duurzame opwekking van energie bestaan. Maar dit is natuurlijk niet de enige manier om verstandig met energie om te gaan. U zou uw energieverbruik eigenlijk moeten berekenen om te zien waar de grootste verbruikers in uw huis zitten. Als u dit eenmaal weet, kan u makkelijk stappen ondernemen om uw energieverbruik te verminderen, wat u veel geld kan schelen op de energierekening!

Verwant met Energieleveranciers:

Energie opwekken
Energieverbruik berekenen
Energieverbruik
Elektriciteit
Hoe de juiste energieleverancier kiezen?
Energieprijzen vergelijken
Energie sparen

Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen