Energieverbruik berekenen

Om energie te kunnen besparen, moet u als eerste weten waar de energie op bespaart kan worden. Dit wil zeggen; u moet gaan berekenen welke apparaten de meeste energie verbruiken in uw woning.

Dit moet u berekenen omdat apparaten die veel energie verbruiken niet perse de grootste energieverbruikers zijn. Een 100 watt lamp die maar 5 minuten per dag aan staat verbruikt vele malen minder energie dan een 15 watt spaarlamp die de hele dag brandt!

Om die reden moet u berekenen waar de energie verspilt wordt in plaats van er simpelweg vanuit gaan dat apparaten die veel energie verbruiken de schuldige zijn. Natuurlijk zal de 100 watt lamp die maar 5 minuten per dag aan staat nog maar 15% van de energie verbruiken, maar u zal dit op uw energierekening echter niet gaan merken. De kostenbesparing met de 15 watt spaarlamp die de hele dag aan staat door hem alleen maar aan te zetten als dat nodig is echter wel!

Berekening energieverbruik

Energie wordt meestal uitgedrukt in kWh, wat zoveel betekent als kilowattuur. U moet dit zien als 1000 Watt per uur. Als u een apparaat heeft die aangemerkt is met 500W, dan betekent dit dat het apparaat in vol bedrijf 500 Watt verbruikt. Als deze een uur lang aanstaat, dan betekent dat het apparaat 0.5 kWh verbruikt heeft. Om weer terug te komen op het voorbeeld met de 100 Watt lamp en de 15 Watt spaarlamp, de 100 Watt lamp zou in dit geval (0,1 kWh / 60) * 5 = 0.008333 kWh per dag verbruiken.

energieverbruik berekenen

De 15 Watt spaarlamp zal echter (0,015 kWh * 24) = 0,36 kWh per dag verbruiken. De 100 Watt lamp verbruikt dus slechts een fractie van wat de spaarlamp op een dag verbruikt, en de de 100 Watt lamp vervangen voor een spaarlamp is in feite alleen maar geld weggooien in plaats van besparen omdat een spaarlamp duur is en in dit geval totaal geen besparing van enige betekenis oplevert.

(Gezien de kilowattuur prijs van gemiddeld 0.25 cent zou het meer dan 100 jaar duren voordat u de kosten van de spaarlamp heeft terugverdiend ten opzichte van de besparing!) Dit is dus een belangrijke reden waarom het aan te raden is om uw energieverbruik berekenen.

Grote energieverbruikers

Als het u duidelijk is waar de grootste energieverbruikers zitten (reken ook ALLE standby apparaten mee. Samen verbruiken ze vaak veel meer stroom dan u denkt!) kan u maatregelen nemen om hier op te besparen. Na het berekenen van uw energieverbruik heeft u ontdekt waar de echte energieverbruikers zitten.

Groene energie

Als u vervolgens alle maatregelen heeft genomen om stroom te besparen, is het zinvol om de laatste stap te zetten naar groene energie. Pas dan kan u echt met een schoon geweten slapen in de wetenschap dat u alles eraan heeft gedaan om zo goed mogelijk voor het milieu te zorgen en uw vervuiling zo klein mogelijk te houden.

Een interessante duurzame investering is bijvoorbeeld de installatie van een warmtepomp. Hierdoor zal u heel wat energiekosten besparen.

Interessante offertes om te besparen op uw energieverbruik

Wilt u op korte termijn uw energieverbruik zien dalen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes van energiebesparende maatregelen!

Meer over Energieverbruik berekenen

Grote energieverbruikers


Verwant met Energieverbruik berekenen:

Energie opwekken
Energieleveranciers
Energieverbruik
Elektriciteit
Hoe de juiste energieleverancier kiezen?
Energieprijzen vergelijken
Energie sparen

Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen