Hoe werkt een zonnepaneel?

Heel veel mensen overwegen de aanschaf van zonnepanelen, en zeker met de constante stijging van de energieprijzen is dat zeker geen slecht idee. Er zijn echter maar weinig mensen die precies weten hoe een zonnepaneel werkt en hoe een zonnepaneel de zonne-energie in bruikbare elektriciteit om kan zetten. De werking van zonnepanelen is echter vrij eenvoudig, zeker als men een basis begrip heeft van een beetje natuurkunde.

De werking van zonnepanelen is gebaseerd op het principe dat het verlaten van een elektron bij een atoom een ander elektron zal aantrekken, en dat zonlicht de energie heeft om elektronen 'los' te maken zodat deze gaan 'zwerven'. Om dit te bereiken zijn er twee silicium platen nodig, waarvan 1 plaat bewerkt wordt met fosfor, welke 5 elektronen heeft, en 1 plaat wordt bewerkt met borium, welke 3 atomen heeft. Silicium heeft 4 atomen, en zowel fosfor als borium kunnen beiden verbinding vormen met silicium.

hoe werkt een zonnepaneel?

Door de met fosfor verbonden silicium laag boven op de met borium verbonden laag te leggen, is er een halfgeleider ontstaan waarbij de elektronen maar 1 kant op kunnen. Elektronen hebben namelijk de eigenschap om daarheen te gaan waar er minder elektronen zijn.

Zodra de fotonen van het zonlicht op de bovenste plaat vallen, zullen er elektronen losgeslagen worden, welke onvermijdelijk via het silicium naar het borium getrokken zullen worden.

Andere elektronen zullen de lege plek van de zwervende elektronen opnemen, die op hun beurt weer een 'gat' overlaten, die weer gevuld worden door andere elektronen. Op deze manier ontstaat er als het ware een 'carrousel' of 'polonaise' van elektronen welke door de zonnecellen stromen.

Deze stroom van elektronen zijn makkelijk te verzamelen met metaal, wat de reden is dat er dunne metalen draadjes door de zonnecel lopen. Deze zijn ervoor om de zwervende elektronen op te vangen. Metaal heeft immers minder weerstand dan waar de elektronen initieel naartoe wilden zwerven, en zie daar, we hebben bruikbare elektriciteit, wat niets meer is als een stroom elektronen. Een zonnecel wekt echter maar ongeveer een halve volt op waardoor er meerdere zonnecellen gecombineerd worden tot een zonnepaneel om zo een bruikbaarder voltage te verkrijgen.

Een zonnepaneel is zoals u ziet echt geen mysterieus ding welke op onverklaarbare wijze energie maakt. Sterker nog, met wat huis, tuin en keukenmiddelen kan u vrij eenvoudig zelf een (laag rendement) zonnecel maken. Over laag rendement gesproken, u heeft vast wel gezien dat er nogal verschil zit in het rendement van zonnepanelen. Dit komt door het soort silicium welke gebruikt wordt. Silicium is een soort kristal, en voor de productie van de silicium plaat geeft een enkel kristal meer rendement dan een plaat welke uit meerdere kristallen bestaat. Daarom geven de monokristallijne (enkel kristal) zonnepanelen een beter rendement dan de polykristallijne (meerdere kristallen) zonnepanelen.

Meer over Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen reinigen


Verwant met Hoe werkt een zonnepaneel?:

Rendement zonnepanelen
Prijs zonnepanelen
Installateurs zonnepanelen
Zonnepanelen kopen
Groenestroomcertificaten
Prijzen zonnepanelen
Levensduur zonnepanelen
Groene stroom
Offertes zonnepanelen
De prijs van zonnepanelen
Zonnepanelen zelf plaatsen
Zonnepanelen aankopen
Hoe zelf zonnepanelen plaatsen?
Hoge energiefactuur voorgoed voorbij!
Word onafhankelijk van uw energieleverancier met zonnepanelen

Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen