Windmolens

Ze zijn er in verschillende vormen, maar de meesten van ons kennen de windmolens voor het opwekken van elektriciteit en groene energie als de grote witte palen met enorme wieken die vaak langs de snelweg staan. Dit zijn echter lang niet de enige windmolens welke ingezet kunnen worden voor windenergie. Het is zelfs mogelijk om zelf een windmolen te bouwen welke u op uw dak of in de tuin kan plaatsen om zo zelf iets te gaan doen met alternatieve energie. Zelf een windmolen bouwen is niet heel moeilijk als u een beetje technisch onderlegd bent, en het is zeker leuk om te doen!

Naast windenergie is zonne-energie ook een zeer belangrijke soort van groene energie. Zo kunt u heel wat elektriciteit opwekken met zonnepanelen en kunt u uw water verwarmen met een zonneboiler

windmolens

Zelf een windmolen bouwen

Om zelf een windmolen te bouwen heeft u een aantal zaken nodig; een aantal magneten, gelakt koperdraad, een lager, epoxy hars, hout, en natuurlijk een bouwtekening! Een bouwtekening kunnen we u hier niet geven, maar deze zijn zeker wel op het internet te vinden. Het belangrijkste van het bouwen van een windmolen is dat u de generator goed krijgt. Dit is een precies klusje welke best wat technische know-how vergt. Een goed bouwschema voor de generator is daarom een absolute must zodat u goed weet waar u aan begint en wat u precies bouwt.

Elke generator, of een dynamo zoals het bij meer mensen bekend is, bestaat uit een simpel principe; magneten bewegen langs spoelen bestaande uit koperdraad, waardoor een elektrische stroom opgewekt wordt. Nu is het niet zo belangrijk of de magneten langs de spoelen bewegen of andersom, dus daar bent u vrij in als u een generator maakt. Het makkelijkste is om zowel de spoelen als de magneten in epoxy te gieten zodat deze mooi stevig op de juiste plek zitten. Op deze wijze is het ook mogelijk om gebruik te maken van een dubbel magneet of dubbel spoel systeem en kan u indien u dat wenst meerdere lagen toepassen om meer energie op te wekken.

Hou er echter rekening mee dat hoe meer lagen u toepast, hoe meer weerstand de windmolen zal ondervinden, en dus moeten de wieken ook groot genoeg zijn om zo voldoende rendement te halen uit het systeem. Het voordeel van windmolens is echter dat in principe altijd werken. Er is namelijk altijd wel wat wind wat de windmolen doet bewegen, zeker als u deze hoog genoeg plaatst. Zorg er echter voor dat u het teveel aan opgewekte energie in accu's op slaat met behulp van een laadsysteem zodat u altijd voldoende energie beschikbaar heeft wanneer u dat nodig heeft.

Meer over Windmolens

Zelf een windmolen maken


Vergelijk prijzen van energiebesparende maatregelen en doe meteen voordeel:

Prijzen zonnepanelen

Prijzen zonneboilers

Prijzen warmtepompen

  • Partners
  • Handige links

Ecoportaal op Youtube

Goedkope verwarming - laagste prijzen voor goedkope verwarming.

Verwarming

Zonnepanelen installatie

Vochtproblemen oplossen